tiistai 8. maaliskuuta 2016

07.03.2016. Jälleen uusi viikko



Nyt kun viikko oli hyvin levätty, työt kutsuivat jälleen. Nyt aamusta oli vuorossa olastusta. Tässä hommassa tarvittiin jälleen ”fly press” laitetta, induktiolämmitintä, konevasaraa, sekä työkalua jota he kutsuivat ”monkey”ksi. Ensin lovetettiin kappaleet, jonka jälkeen ne muotoiltiin konevasaralla hiukan pyöreän muotoisiksi, ja lopulliseen muotoon "spring swage" työkalulla. 
Loppusilaus tehtiin ”monkey”lla. Tämä tasoitti olastetun kohdan pohjan niin, että kappale näyttäisi tasaiselta kun se laitettaisiin kiinni lattarautaan myöhemmin.
Noh, jo ensimmäinen kappale meni hiukan läskiksi, eli tuli lovetettua aivan liikaa (oli toisaalta omaa syytä). Tämä kuitenkin korjattiin hitsaamalla ja uusi yritys. Ja alkoihan se sujua lopulta. Näiden jälkeen oli hyvä pitää kahvitauko.
Seuraavaksi päästiin lattarautojen kimppuun. Nyt pääsin itsekin hitsailemaan ensikertaa tässä yrityksessä. Päämäärä: hitsaa kaksi lattarautaa yhteen. Helppoa kuin heinän teko... no ei. Kappaleet eivät nimittäin olleen täysin suoria, ja sen lisäksi olivat ”aallollaan” keskeltä (joka tuli säilyttää). Ensimmäinen yritys ei toiminut. Kun kappaletta tutki suorakulmalla (jota en siis itse ollut tehnyt), näkyi selvästi että kappaleet olivat vinossa. Kappale piti saumauskohdasta rälläköidä auki ja säätää uudestaan. Edellisestä viisastuneena tämä sujuikin nyt paremmin.
Nyt oli luvassa paljon hitsaamista, hiomista, ja taas hitsaamista ja hiomista. Tässä hommassa keskeisintä oli yllättäen rälläkän hallinta. Tuli tietää, mistä tulee hiota, miten paljon, millä voimakkuudella, missä kulmassa. Vaikka näitä oli aiemmin koulussa tehnyt, oppii silti aina jotain uutta. Vaikka tässä ei ollut ihan niin tarkkaa, kunhan oli ”good enough” niin pyrin kuitenkin hyvän näköiseen lopputulokseen joka mielyttäisi itseänikin. Tähän tulokseen päästiin joskus lounaan jälkeen.
Päivän viimeinen koitos oli hitsata sekä niitata kaareva kappale tähän aiempaan ”L” rautaan. Niittaus sujui  hyvin, mutta hitsauskohtien viimeistelyssä tuli haukattua muutaman kerran vääristä paikoista joita joutui sitten korjaamaan. Hyvin rasittavaa. Juuri kun sain viimein tämän työn valmiiksi, oli päivä pulkassa.
Tämä oli ollut erittäin mielenkiintoinen päivä, sillä pääsin tekemään hommia joista tykkäsin (kuten hitsaus). Päivää hiukan painosti se, että hommat eivät sujuneet aivan nappiin ja useisiin töihin kului paljon aikaa. Laitetaan tämä sitten maanantain piikkii; Huomenna uusi yritys hyvä kymmenen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti