maanantai 29. helmikuuta 2016

29.02.2016: Maanantai

Dan oli nyt poissa, joten olin odottanut että alkaisin tekemään hänen hommiaan. Mutta toisin kävi. Sain tehtäväksi valmistaa lattaraudasta perusta kohennusraudalle/lapiolle. Olin aiemassa työharjoittelussa tehnyt vastaavia, joten ajattelin homman olevan simppeli. Vaan eipä ollut. Alku meni hyvin. Lattaraudan kummallekin puolelle jäi n. 100mm pätkä ja niiden väli venytettiin konevasaralla (yht. pituus n. 680mm). Tässä hommassa käytin kahta konetta; toisella venytettiin, toisella tasoitettiin.
Tämä homma sujui hyvin ja opin tykkäämään "fly press" laitteesta. Tämä on mainio vehje kaikkeen töihin, missä tarvitaan puristusvoimaa. Tässä laitteessa sitä riitti 6 tonniin asti (kuva tulee myöhemmin).
Kun alettiin tekemään seuraavaa vaihetta, "spear head"iä, kohtasin ongelmia. Lattaraudan levitys ei onnistunut kunnolla ja pituutta ei ollut riittävästi.
                              Kuvassa alempi Peten tekemä, ylempi minun (harjoituskappale).

Tähän meni muutama tunti "harjoitusaikaa". Myöhemmin selvisi, että lattaraudan päät oli jätetty liian lyhyeeksi (mittausvirhe), ja että päät täytyi levittää konevasaralla tietyissä kohdissa (konevasaran lyöntiosat olivat kuluneet ajan mittaan). Tästä viisastuneena työvaiheet sujuivat paremmin, mutta silti oli epätasaisuuksia havaittavissa (välillä suurempiakin).
Tämä työvaihe näytti helpolta kun Pete näytti sen, mutta on käytännössä haastavampi. Ainakin silloin jos halutaan parasta lopputulosta. Kun kuvassa näkyviä "lapioita" hiottiin tasaiseksi, oli kulmien ja sivujen oltava tasamittaisia, jotta lopputuloskin olisi myös.
Tässä työssä meni kokonainen työpäivä aikaa ja jäi vielä kesken. Tarkoitus oli saada ne saman päivän aikana valmiiksi. Niin tai näin, taas tuli opittua paljon uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti